Показват стари занаяти в Мелник
Показват стари занаяти в Мелник / Снимка: Община Сандански
На 1 и 2 юли Мелник ще бъде домакин на „Мелнишки дни на възрожденската култура“. Целта на събитието, което ще обедини традиция, бит и култура, е да покаже занаятите в селата от Мелнишка и Свети Врачка околия и да запознае туристите с малко познатата, но изключително интересна история на най-малкия град в България.

В събота и неделя, под звуците на групите за автентичен фолклор от Сандански и селата Пирин, Катунци и Левуново, всеки ще може да се докосне до стари, позабравени занаяти, изхранили поколения българи.

Един от най-древните занаяти – грънчарство ще бъде показан от художника и реставратор Янко Петров, който от години се занимава с възстановка на техниките за изработка на автентична българска керамика.

Няколко занаятчии – приложници – Борислав Божинов и Сдружение „Зографи“, ще представят дърворезба и дървопластика с изложба в Църквата „Успение Богородично“, а Иван Станоев и Иван Божкилов ще разкрият част от тайните на занаята на чаршията.

Занаятът, свързан с православното християнство – иконопис, ще бъде представен от няколко местни приложници, сред които Катерина Димитрова – Ликин, Гергана Божинова – Ликин и Сдружение „Зографи“. Всички те ще запознаят посетителите с особеностите на Мелнишката иконописна школа, част от Мелнишкото художествено средище.

Други занаяти, които ще бъдат представени са, стъклопис от Любомир Димитров, кожарство от Стоян Божкилов, плъстене на вълна, везбарство, тъкачество, килимарство.

Обичаите седянка, Еньовден, приготвяне на традиционни български ястия като качамак, баници и  обредни хлябове също ще бъдат част от „Мелнишки дни на Възрожденската култура“.

Събитието се организира от община Сандански, Читалище „Емануил Васкидович“ – Мелник и Археологически музей – Сандански и Филиал Музей за историята на град Мелник.