Подписват договора за подобряване на градската среда в Благоевград за 7 830 445 лв.
Подписват договора за подобряване на градската среда в Благоевград за 7 830 445 лв. / netinfo

Заместник-кметът по строителството Георги Скрижовски ще подпише с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев договор за финансиране по проект “Здравословна и достъпна градска среда в община Благоевград”. Документът ще бъде парафиран в 15.00 ч. днес в сградата на строителното ведомство.

Проектът е на обща стойност 7 830 445 лв. Средствата са от Европейския фонд за регионално развитие по оперативна програма “Регионално Развитие 2007 – 2013”. 85% от сумата е от европейските фондове, 15% осигурява държавния бюджет, уточниха от кметска администрация. 

Община Благоевград спечели финансирането с проект, внесен за оценка в  Управляващия орган на оперативната програма през януари тази година и одобрен в края на юли.

Основната част от средствата – около 5 млн. лв., ще бъдат вложени в реконструкцията на 12 улици с обща дължина 8 500 метра от първокласната общинска пътна мрежа. С парите ще бъде извършено полагане на нова асфалтова настилка, коригиране и ремонт на пътни бордюри, оформяне на места за достъп за хора с увреждания, повдигане на дъждоприемни и ревизионни шахти, ремонт на тротоарни настилки, полагане на пътна маркировка.

Преди това на деветте улици - „Симеон Радев”, „Рила”, „Астра”, „Бачо Киро”, „Батак”, „Георги Андрейчин”, „Борис Ангелушев”, „Яне Сандански” и „Кавала”, ще бъде подменена подземната инфраструктура.

Работните проекти за реконструкцията на ВиК мрежата на останалите 3 улици - „14-ти полк”, „Полк. Дрангов” и бул. „Александър Стамболийски”, се изготвят в момента по спечелен проект за техническа помощ по ОП „Околна среда”.

В проектните дейности е предвидена и реконструкция на две паркови зони в кв. "Струмско" - прокарване на нови алеи и подравняване и почистване на старите, полагане на градински бордюри, поставяне на настилки от плочи, изграждане на детски и спортни площадки, комбинирани кътове за отдих и озеленяване.

Срокът за изпълнение на всички предвидени дейности е 24 месеца.

Това е петият проект, който община Благоевград спечели и ще изпълнява с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 10-и по оперативните програми на ЕС.