Определиха реда на сурвакарските групи за фестивала в Благоевград без жребий
Определиха реда на сурвакарските групи за фестивала в Благоевград без жребий / netinfo
По предварителен план бе установен редът на сурвакарските групи, които ще се включат в първия общински сурвакарски фестивал в Благоевград на 10 януари. Очакваше се последователността да бъде определена, чрез жребий, но той бе избегнат с оглед предотвратяването на неуредици.

Според реда, който бе приет единодушно от представители на осемте групи, които са заявили участие в сурвакарския фестивал, първа ще се представи тази от Втори квартал в Благоевград, като те ще започнат дефилирането в 11.30 часа. Те ще представят сватба по стар македонски обичай, като в инициатива ще се включат 45 души от 3 до 70-годишна възраст.

Втори във фестивала ще се включат Четвърти квартал (младежи) в 11.50 часа. Те пък ще изиграят българска старинна сватба, народни и сурвакарски хора. Трета от общо осемте групи е тази от село Изгрев, като персонажите в нея са старци, младоженци, мечки и други.

Общо 100 души пък от квартал "Грамада", най-малкия от които е на 2 години, ще представят сватбен ритуал. Тяхното дефиле ще започне в 12.30 часа.

Пети във фестивала ще се представят групата от Плажа, които са включили в репертоара си сватба, сеитба, сурва и др. Шестата група, която ще покаже програмата си в Благоевград е тази отново от квартал "Грамада" с ръководител Евгени Педински, като началото е предвидено за 13.10 часа.Групата от "Струмско" в Благоевград ще участва в проявата с различни персонажи, а последната, която е от трети квартал ще се включи с мечки и мечкар, сурвакари и старческа група. Те ще преминат през центъра на града в 13.50 часа.

С всяка една от групите ще има и полицай, който ще отговаря за опазването на реда. Сурвакарските групи ще се борят общо за три награди – за най-многобройна група, за най-атрактивна група и за най-малък участник.

По време на фестивала, ще се грижи и фолклорен оркестър “Щуро маке”, а водещ на програмата е директорът на ДТ “Н. Вапцаров” Николай Кимчев. С фестивалът на сурвакарските групи официално се закриват продължилите месец коледно-новогодишни празници в община Благоевград.