Областният управител зарадва децата от юндома с ученически пособия
Областният управител зарадва децата от юндома с ученически пособия / снимка:община Благоевград

Ученически пособия дари днес на Дом за нашите деца “Свети Николай Мириклийски” в Благоевград областният управител Валери Смиленов. Децата от социалното заведение  бяха зарадвани по повод наближаващите коледно–новогодишни празници с бои, блокчета за рисуване, цветни моливи, флумастери, пъзели и логически игри. Общата стойност на дарението е близо 270 лв., уточниха от пресцентъра на кметството.

През 2009 г. община Благоевград извърши основен ремонт на сградата на социалното заведение по проект „Красива България” на Министерството на труда и социалната политика. Общата стойност на извършените ремонтни дейности е 867 178 лева, като финансовото участие на община Благоевград е 20% - 179 000 лева.

Домът за деца, лишени от родителски грижи, е специализирана институция, която предоставя социални услуги по отглеждане и възпитание на деца от 7 до 18 години или до завършване на средно образование, но не повече от 20 години. Към днешна дата броят на настанените деца в юндома е 46, като по-голямата част от тях са с дълъг престой в институцията.

Възможностите на реформираната услуга “Дом за деца, лишени от родителска грижа” имат важна роля в процеса на осигуряване на условия за свободно и пълноценно личностно развитие на децата, социалната интеграция, развиване на умения за самостоятелно справяне с ежедневни нужди и водене на пълноценен и независим живот, подчертават от общинска администрация.