Епидемичен взрив от COVID-19 е установен във Второ отделение на "Център за психично здраве - Благоевград" в благоевградското село Горно Хърсово, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Огнище на COVID-19 в Център за психично здраве в Благоевград

Шестима от пациентите
са с положителни резултати за коронавирус, поради което е издадено предписание за затваряне на отделението за нови пациенти. Всички положителни са изолирани в отделни помещения.

Трима от тях са с данни за пневмония и предстои превеждането им в ковидотделението на онкоболницата в Благоевград. Останалите 24 пациенти на отделението са без изявена клиника за коронавирус.

Всички хоспитализирани в Центъра за психично здраве ще бъдат изписани след изтичане на карантинния срок от 10 дни, а положителните, които не развият симптоми, след 14 дни.

Област Благоевград влезе в „червената зона“

Новопостъпващите пациенти по спешност ще бъдат приемани в съседна отделна сграда в същото лечебното заведение в село Горно Хърсово. Направена е пълна дезинфекция на цялото отделение, а епидемиологичното наблюдение над огнището продължава.

Преди седмица епидемичен взрив от COVID-19 беше установен и в Първо отделение на Центъра за психично здраве в Благоевград. Тогава от РЗИ съобщиха, че четирима от положителните за коронавирус пациенти на отделението са с леки симптоми, а пациентка е преведена във "Вътрешно отделение" на благоевградската болница за изследвания и лечение. 
БТА