Направиха първа копка на православен храм в село Церово
Направиха първа копка на православен храм в село Церово / снимка: БГНЕС

Първа копка на православен храм бе направена днес по обяд в българо - мохамеданското село Церово край Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Това стана факт след девет години борба с институциите на родения тук бизнесмен Росен Едипов. По негова инициатива днес бе направена първата копка на православния храм, който ще носи името на Свети Пантелеймон.

Водосветът и първата копка направи Неврокопският митрополит Натанаил. "Баща ми е роден тук. В момента живея в Петрич, където ми е бизнеса. Много години минаха докато реализирам идеята си. Важното е, че младите в селото са зад мен", каза Росен Едипов. В Горно Осеново няма нито джамия, нито черква. 50-годишните днес не помнят къде е била джамията, погребват починалите по християнския ритуал.

Новият храм ще бъде изграден на тераса под селото, откъдето областният град се вижда като на длан. Когато Натанаил бе в средата на службата по водосвета, горе в селото задумка тъпан. Сватба вдигаха младоженците Мая и Горан. По стар обичай с един камион с чеиз булката влезе в новия си дом. "Едно време сватбите в селото бяха по два дни, младоженците се обличаха в бяло, гиздеха се, но сега е криза, пък и времената са други, младите искат да се женят като връстниците си в града", обясни най-възрастният сватбар бай Румен.

"Каква криза, като има ядене и пиене", сопна се един от сватбарите, докато отпиваше от шишето с бира на сянка пред дома на младоженеца. "Българи сме, на копката долу има хора от селото. Не питай какво е било едно време. А къде потънаха 3-те милиона за канализацията на селото, и досега няма такава", сопна се друг сватбар. Приятелки приготвяха грима на облечената в бяло булка за сватбата, докато младоженецът Горан по тениска чакаше етаж по-долу в дома си, за да я види.

Като всяко българо - мохамеданско село и Г. Церово не прави изключение - най-възрастните жени са в традиционните шалвари и пъстри облекла, младите момичета - с къси поли и разголени пъпове и гърбове. Гражданският брак младите подписват в присъствието на кмета в местното читалище. Присъстващите на копката коментираха, че Горан и Мая са пропуснали шанса, да ги венчае лично Дедо Владика. Но така е, всичко с времето си, стъпка по стъпка. Първата бе направена днес. /БГНЕС