Село Баня
Село Баня / Вероника Атанасова
Кметът на разложкото село Баня Мария Юрганчева направи отчет пред жителите за свършената от кметството работа през месеците май, юни, юли, август, септември и октомври. Тя акцентира върху това, че през този период от време за пръв път в селото не е имало хора, работещи  по временна заетост, заради което се е налагало да се работи само с подчинените седем човека в кметството. Най-голямо внимание е обърнато на облагородяването на селото, инфраструктурата и културните мероприятия.

Бе поставен акцент върху това, че е изграден канал за отточни води, дренажен канал за отводняване, както и парапети на мостовете над реките. Стана ясно, че е изготвен проект за благоустрояване на района около чешмата „ Благата вода”. Решен е и проблемът с поливането на земеделските имоти.

Кметът Юрганчева сподели, че през цялото лято е имало проблем с  безразборното пускане на коне из селото, за което нарушение са издадени  28 наказателни постановления. Остава си и проблемът с бездомните кучета, въпреки че от началото на годината до настоящия момент са хванати 71 от четириногите.

Друг проблем е, че след ремонти и аварии от разложкото водно дружество се оставят разбити улици. Поради това ще бъде изпратена жалба до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и  „Водоснабдяване и канализация” ЕООД- Благоевград.

Юрганчева не пропусна да сподели и недоволството си от дейността на снегопочистващата фирма за миналия зимен сезон, когато част от улиците в селото не бяха почистени качествено. Тя бе категорична, че през този зимен сезон няма да допусне да се случи същото.  

Приоритет за 2018 година си остава подобряване на инфраструктурата. Предвижда се асфалтиране на две от улиците в населеното място- „Четвърта” и „Пета”.  Друг приоритет е изграждането на ограда на парка и реализирането на проекта за „ Благата вода”.