Калабаков уволни двама лесничеи заради бракониерство
Калабаков уволни двама лесничеи заради бракониерство / netinfo
38 000 проверки по охраната на горите, дивеча и рибата са извършили служителите към Регионална дирекция по горите в Благоевгард през 2008 година. Това съобщи на пресконференция горският началник Георги Калабаков. През отчетения период са претърсени над 30 хиляди превозни средства. Част от проверките са извършени съвместо с Гранична полиция, НАП и Агенция по рибарство и аквакултури в областния град.

Анализът от последните три години показва, че се наблюдава увеличение на броя на съставените актове. 1300 акта за нарушения по закона на горите са съставили горските стражари в подвижната горска стража към РДГ – Благоевград и горските надзиратели от държавните горски стопанства през 2008 година. Толкова е и броят на наказателните постановления. От тях само 32 са обжалвани в съда, поясни Калабаков.

Общо наложените глоби и санкции са в размер на 250 000 лева. Най-много са нарушенията в Държавно горско стопанство – Гоце Делчев, Гърмен и Разлог. От влезлите в сила 853 броя наказателни постановления са събрани едва 12 532 лева. Калабаков допълни, че незаконно добитата дървесина за отчетения период е 570 куб.м.

По настояване на Регионалната дирекция по горите са наложени 23 дисциплинарни наказания на служители, от които 9 са с предложение за уволнение заради бракониерства.

Горските лесничеи - Георги Герасимов от Симитли и Венцислав Крушалийски от село Полена от днес са освободени от длъжност заради бракониерски улов, извършен на 7-и февруари в района на село Брестово. Те са пътували в лек автомобил заедно с още 5-ма ловци. В превозното средство са открити бойно снаряжение и ловни кучета. Лицата са задържани в Районното управление.

Чуй повече по темата от началника на РДГ Георги Калабаков.