/ fondaciq belene
По инициатива на Общинското ръководство на ПП ГЕРБ-Благоевград, в периода 12-26 април, в Благоевград, в зала „22 септември” ще гостува пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”. Тя е създадена по инициатива на фондация „Остров Белене” (Михаил Маринов), фондация „Истина и памет” (Христо Христов, професор Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов) и Културен център „Евгений Босилков – Белене” (отец Паоло Кортези).
 
Изложбата е посветена на жертвите в най-големия лагер за политически противници на тоталитарния комунистически режим в България и разказва за случващото се там в периода 1949-1987 г. Със своите 18 пана, експозицията представя живота в концлагера „Белене”.

Спомените на оцелели бивши лагеристи дават възможност на различните поколения да добият представа за това как е създаден концлагерът на остров Персин, робския труд, извършван от лагеристите, побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания, бита и условия, в които са поставени въдворените, дневната дажба и глада в лагера, функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето оцелелите горяни, които са въдворявани „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера.
 
По време на двуседмичния престой на изложбата в Благоевград в зала „22 септември” ще бъдат изнесени и две лекции на теми:

На 12 април, от 19.00 часа „Системата на концетрационните лагери в България” - автор Христо Христов;

На 24 април, от 19.00 часа „(Без)паметността за комунизма в България” - автор професор Евелина Келбечева.
 
Входът за изложбата и двете лекции за всички граждани е свободен.