Издават документи за самоличност и в деня на вота
Издават документи за самоличност и в деня на вота / Дарик - Благоевград

Във връзка с предстоящите избори звената "Български документи за самоличност" към Областната дирекция на МВР в Благоевград ще оказват съдействие на българските граждани, които желаят да упражнят конституционното си право на глас, но имат проблеми с личните документи.

Паспортните служби ще работят с увеличено натоварване в седмицата преди вота и на пълен работен ден на 22-ри и 23 октомври, съобщи говорителят на полицейската дирекция Гергана Моралиева.

В седмицата преди изборите е създадена необходимата организация, която ще даде възможност на гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи за самоличност поради изгубване, кражба, унищожаване или изтекъл срок, да упражнят избирателното си право. В зависимост от конкретните нормативни  изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването или ще им бъде издадено временно удостоверение за самоличност.

Само  при липса на възможност да бъде издадена нова  лична карта, до края на работния  ден на 21 октомври, ще бъдат издавани необходимите удостоверения.    За  издаването на удостоверения гражданите лично подават искане в  периода от 17 октомври до 15.00 часа на 23 октомври в Областната дирекция на МВР или в управленията по места, обясни говорителят на полицията Моралиева.

Удостоверенията се издават след цифрово заснемане на  заявителя и снемане на неговия подпис при подаване на заявлението по постоянен адрес за нова лична карта. Тези удостоверения се издават само, за да послужат пред Секционните избирателни комисии и са валидни до приключване на изборния ден.