/ Снимка: ЮЗДП
ЮЗДП е в пълна готовност за тазгодишния пожароопасен сезон, който вече е обявен в седемте области на територията на държавното предприятие.

"Изготвени са годишните планове за опазване на горите от пожари. Съгласувани са със службите на пожарната защита. Започват проверки по места за изпълнение на самите планове - става въпрос за дооборудване на депата, работа на колите, състоянието на противопожарните просеки, въобще цялата готовност на поделенията за гасене на пожари", заяви директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

До два месеца предприятието ще има още шест нови противопожарни автомобила. Ще бъде закупена и една нова четириколка, която е специално оборудвана за гасене на пожари във високите алпийски части на планината, където е най-трудна борбата с пламъците.

"Имаме още един товарен автомобил, който ще бъде на разположение. Ще разполагаме общо с 33 противопожарни автомобила. Хората са инструктирани и готови за новия пожароопасен сезон. Ние вече гасихме няколко пожара в Струмяни, в Осогово. Да се надяваме, че хората ще бъдат по-съвестни и няма да имаме екстремни ситуации", подчерта директорът на ЮЗДП.

Той допълни, че държавното предприятие работи и в посока увеличаване броя на противопожарните кули за превенция на огнените стихии.