Георги Киряков: Парламентарните избори бяха диктувани от страха
Георги Киряков: Парламентарните избори бяха диктувани от страха / netinfo

Голяма част от вота по време на миналите парламентарни избори бе контролиран, заяви на пресконференция Георги Киряков, който бе водач на листата в 1-ви МИР - Благоевград на "Движение България на гражданите".

По думите му контролът се е осъществявал от основните политически партии. "Освен това вотът бе и платен.

Постоянно по време на кампанията получавахме сигнали за масова покупка на гласоподаватели. Включително и в самия изборен ден", коментира Киряков. Той заяви, че според представителите на "Движение България на гражданите" това са били абсолютно несвободни избори, диктувани от страха. "Оказа се, че неконтролираният, разумният вот, бе твърде фрагментиран", обобщи още Георги Киряков.

Той заяви, че предстои да се проведе Национално събрание на партията, на което да бъде утвърден нов председател и нов Национален съвет. Действията са продиктувани от подадените оставки в партията, след вота на 12 май.

По време на срещата в Благоевград, Георги Киряков прогнозира, че вероятно за председател на партията ще бъде преизбрана Меглена Кунева. "До момента не се е появила никаква друга алтернатива и кандидатура", обясни Киряков.

От движението предвиждат и промяна в устава, с появата на междинна структура между изпълнителния орган и Националното събрание.

"Това означава, че в Националния съвет ще има поне по 1 представител на всяка областна структура", поясни бившият кандидат-депутат.

По време на Националното събрание, което ще се проведе в средата на юли, се очаква да се начертае и новата визия на партията.

По време на срещата, Георги Киряков коментира и новият кабинет, съставен от Пламен Орешарски. "Лично мен ме смутиха няколко имена", заяви Киряков, като в тази връзка посочи името на Цветлин Йовчев, който бе избран за министър на вътрешните работи.

"По другите кандидатури - специално за Петър Чобанов, посочен за министър на финансите, мисля, че е изключително добро попадение, той е изключителен експерт. Около него доколкото чувам се оформя много добър екип, който трябва да реши два фундаментални проблема на финансите - събираемостта и контрабандата", каза още Киряков.

Освен това бившия кандидат-депутат коментира и самия Пламен Орешарски, като изрази мнение, че е доказан професионалист.

Още по темата може да чуете след 15.30 в ефира на Дарик.