Фондация Социален диалог назначава омбудсман на ЮЗУ
Фондация Социален диалог назначава омбудсман на ЮЗУ / netinfo
Академичен омбудсман ще бъде назначен в Югозападния университет "Неофит Рилски" още в началото на януари 2007 г. Това стана ясно по време на двудневна среща-дискусия в благоевградския университет.

Форумът е част от проект "Прозрачност и гласност чрез академичен омбудсман”, по който ЮЗУ работи съвместно с УНСС и СУ "Св. Климент Охридски".

Проектът е инициатива на фондация "Социален диалог" и се реализира с финансовата подкрепа на американското посолство в България.

Ролята на университетския защитник ще се изразява преди всичко в подкрепа на студентските интереси и права и консултативна, но и безпристрастна при решаване на конфликти между отделни академични общности.

От особено значение при избора на посредника ще бъде личността на кандидатите, тъй като академичният омбудсман трябва да притежава висок морал и утвърден авторитет, заяви за Дарик заместник-ректорът на ЮЗУ доц. Иван Мирчев.

По неофициални данни най-вероятно академичният омбудсман на ЮЗУ ще бъде назначен от столичната фондация "Социален диалог".