Енергийни шефове от Косово - на обмяна на опит в Банско
Енергийни шефове от Косово - на обмяна на опит в Банско / снимка: Община Банско

Кметът на Община Банско Александър Краваров посрещна в кабинета си делегация от Република Косово, начело с Хакиф Яшари – перманентен секретар на Министерството на енергетиката и мините на Република Косово, и Незир Миртай - началник "Управление за възобновяеми източници, енергийна ефективност и околна среда".

Целта на визитата е обмяна на опит с българските институции в областта на енергетиката и възобновяеми енергийни източници и по какъв начин се изпълняват плановете за енергийната ефективност на общината, уточняват от кметска администрация - Банско.

Интересът на делегацията е бил изцяло насочен към изградената централа на биомаса в Община Банско, която е и първата в България. Централата захранва всички обекти на общината – училища, музеи, читалища, черкви, детски градини и административни сгради.

Александър Краваров е декларирал пред гостите от Косово, че намеренията на община Банско са да се построи втора централа и проектиране на такава в Добринище, като ги е уверил, че стремежът е да се осигурят нови източници на възобновяема енергия като слънчеви батерии и водни централи.