Единствената  жена пилот в България летя над Разлог
Единствената жена пилот в България летя над Разлог / снимки: Община Разлог

Днес в 10:00 часа бе даден стартът на авиационното събитие Балон фиеста Разлог 2012. Шест балона полетяха над планинския град и поставиха началото на  тридневната балонена фиеста.  Цялостната координация на полетите бе поверена в ръцете на Момчил Атанасов от Българската асоциация по лека авиация.
Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, заедно със своя екип, наблюдава зрелищната гледка и коментира, че общината ще продължава да подкрепя, създаването и провежда атрактивни събития, които да привличат туристите. „Имаме уникална природа и условия за зимен и летен туризъм, работим активно и за създаването на събития, които да развият т.нар. фестивален туризъм в Разлог. Ще опитаме още през юни тази година да повторим балонената фиеста, като включим в събитието участници с делта и парапланери”, допълни още кметът на Разлог.

Единствената  жена пилот в България летя над Разлог
netinfo
Четири украински, един молдовски и единственият лицензиран български балон полетяха в небето над града заобиколен от три планини пред погледите на стотици фенове на екстремния спорт. С българския балон полетя единствената лицензирана жена-пилот в България - Орлина Аспарухова, която е основен инициатор и организатор на проведените досега две балон фиести в страната – през 1991 и 1998 г. „Досега имам близо 2 000 полета. Нито знам откъде ще тръгна, нито знам къде ще кацна. Емоцията винаги е голяма, винаги има неизвестност. Това не е просто авантюра, това е и спорт, и бизнес, и туризъм, срещи с интересни хора и приятелства за цял живот „, каза още Орлина Аспарухова, която мечтае за провеждането на подобно шоу с топловъздушни балони от години.

Единствената  жена пилот в България летя над Разлог
netinfo
Най-голямото майсторство в управлението на балон е пилотът да използва оптимално въздушните течения. В България има много малко регистрирани топловъздушни балони. Уникалното шоу в Разлог, което успя да привлече интереса на хората,  продължава и през следващите два дни (20 и 21 януари). По-късно днес се проведоха и привързани излитания на балоните.  През тридневната фиеста топловъздушните балони ще летят на височина около 200-300 метра в зоната Разлог – Баня – Добринище – гара Банско, като продължителността на полетите ще бъде 1 час. Балонената фиеста ще завърши на 21 януари в 18:00 часа с огнено балон шоу и фоерверки на централния площад на Разлог.

За сигурността по време на атрактивното балонено шоу са ангажирани екипи от полицията, пожарната и Спешния медицински център в Разлог. Осигурени са 2 хеликоптера, които ще бъдат в готовност да излетят при нужда. Мобилизирани са и екипи от Планинската спасителна служба.