Църквата Въведение Богородично чества храмов празник
Църквата Въведение Богородично чества храмов празник / Снимка: Дарик - Благоевград

Неврокопоският митрополит Натанаил, в съсложение с цялото свещенство и дяконство, ще отслужи тържествена света литургия в църквата „Въведение Богородично” в Благоевград по случай храмовия й празник.

Църквата "Въведение Богородично" чества храмов празник
netinfo
В Деня на християнското семейство  в благоевградския храм ще се извършат пет кръщенета, каза секретарят Аделина Стефанова.

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство.

Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.


По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.