Близо 9 млн. лв. са постъпленията от разпореждане с общинска собственост
Близо 9 млн. лв. са постъпленията от разпореждане с общинска собственост / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

8 781 577 лева са постъпили в Общинска администрация - Благоевград от управлението и разпореждането с общинска собственост от началото на годината. Основните постъпления са от проджба на общински имоти, приватизация, узаконяване, концесии и отдаване на имоти под наем, съобщи на пресконференция Лили Димитрова - главен експерт „Общинска собственост".

Досега около 90 % от решенията на Общинския съвет за даване съгласие за прекратяване на съсобственост по реда на чл.36 от Закона за общинската собственост са оспорени от областния управител и са образувани административни производства. Към настоящия момент няма приключило производство с влязло в сила решение, поясни Димитрова.

В приходите от сделки по разпореждане се отчита чувствително преизпълнение, независимо от негативно влияещи факти и обстоятелства. Обмисля се идеята за създаване на общинско звено, което да осъществява контрол по изпълнението на Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред, както и Наредбата за преместваемите обекти.

Според Общината това звено ако не може да преустанови, то поне да намали нерегламентираното завземане на тротоарна площ, безразборното разлепване на всякакъв вид листовки и други уведомления по дървета, стълбове и спирки за градския транспорт.

При възможност в бюджета за 2011 г. ще се предвидят средства за изработване на цифров модел на общинската собственост и паспортизация на всички общински имоти, каза още Лили Димитрова.