дезинфекция библиотека
дезинфекция библиотека / iStock/Getty Images
Регионалната библиотека в Благоевград закупи машина, с която ще се извършва дезинфекция на книгите. Това каза за БТА директорът на библиотеката - Дора Ангелова. Машината е сертифицирана за коронавируса, допълни тя.

Идеята на работещите в библиотеката е била да намерят начин да осигурят безопасността и на читателите, и на самите библиотекари. Досега книгите, връщани от читателите, е трябвало да бъдат отделени и ползвани отново след 72 часа. Това е така, защото е установено, че вирусът живее дълго върху хартия, обясни Дора Ангелова.

Самата дезинфекция на книгите отнема тридесет секунди, като могат да се поставят по шест книги едновременно. Ако са по-малки умножаваме броят им, допълни директорът на библиотеката. Самият метод е бърз и безопасен, допълни тя.

Библиотеката в Благоевград е първата регионална библиотека, която разполага с подобна машина. Тя е закупена с помощта на община Благоевград, каза още Дора Ангелова.
Новата машина се намира в отдел "Заемна за възрастни". С нея работят библиотекарите, но в бъдеще ще се обмисля да бъде поставена на входа и самите читатели да дезинфекцират сами книгите си.
БТА