Агромах замърсява река Струма, установи проверка на РИОСВ
Агромах замърсява река Струма, установи проверка на РИОСВ / Дарик - Благоевград, архив

РИОСВ – Благоевград извърши спешна проверка по сигнал за замърсяване на река Струма с нефтопродукти, в участъка край Благоевград.

В рамките на инспекцията е обходен участък от реката в района от Покровнишки мост до моста при село Бело поле, община Благоевград. Установено е, че  източник на замърсяването е производствената база на „Агромах“, чиято база се намира в село Бело поле.

В следствие на измиване и ремонт на  техника на площадката на дружеството, в река Струма са попаднали непречистени води, съдържащи масла и смазочни материали. Взети са проби отпадъчни води от площадката, преди заустване в реката, както и води от река Струма за лабораторен анализ. Резултатите ще дадат информация за точния вид и степента на замърсяване, а срещу „Агромах“ ще стартира административно-наказателно производство по Закона за водите.

През август 2012 г. бе наложена санкция на Агрхомах в размер 3540 лева /месечно/. Причината за глобата е замърсяване на водите на река Струма и наднормено съдържание на неразтворими вещества в отпадните води от дейността на инсталация на ТМСИ и асфалтовата база в село Бело поле.