13% от учениците в Пиринско бойкотираха учебните занятия
13% от учениците в Пиринско бойкотираха учебните занятия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
13 % от учениците в Пиринско бойкотираха учебните занятия
36718
13 % от учениците в Пиринско бойкотираха учебните занятия
  • 13 % от учениците в Пиринско бойкотираха учебните занятия

13% от учениците в Благоевградска област бойкотираха учебните занятия в първия ден от новата година, сочи справка на Регионалния инспекторат по образованието. Общият брой на отишлите на училище днес е 23 705 от 27 235 по списък, уточни началникът на инспектората Ивайло Златанов.

Най-много ученици са се възползвали от обявения преди дни Ден за национално бягство от училище в Професионална техническа гимназия "Ичко Бойчев" в Благоевград. Там са регистрирани 109 отсъствия, а на чиновете днес са седнали едва 59 гимназисти.

В Професионалната гимназия по електроника и електротехника "Никола Вапцаров" в Благоевград броят на отсъстващите ученици също превишава броя на присъстващите - на училище са отишли 91 гимназисти, отсъстват 155-ма.

Възпитаници на две училища в Петрич също са се възползвали от днешната протестна инициатива. В Професионалната гимназия по механоелектротехника отсъствия имат 166 ученици, а учебните занятия са посетили 102-ма. Сравнително голям брой отсъстващи има и в гимназия "Пейо Яворов" - 127, на училище са отишли 183-ма.

Всички ученици, които не са се явили на училище днес, ще имат неизвинени отсъствия съгласно разпоредбите на правилника за приложение на Закона за народната просвета, които впоследствие могат да се извинят с бележка от личния лекар или от родителите, каза още началникът на Регионалния инспекторат в Благоевград.

Още коментари чуйте от началника на РИО-Благоевград Ивайло Златанов в прикачения звуков файл