Водоноска вече има във високите части на града, където налягането на водата е най-слабо
Общината обяви частично бедствено положение в Ракитово заради проблемите с водата. Водоноска вече има във високите части на града, където налягането на водата е най-слабо.  

Община Ракитово

Общината е предприела действия за подмяна на проблемния водопровод. Кметът Георги Холянов обяви със своя заповед частично бедствено положение на територията на град Ракитово, заради непрестанните аварии на тръбопроводната система, които оставиха населеното място без вода, съобщиха от Общината.

Ето и хронологията на събитията: 

На 9 юли констатирана авария в местност "Бошнов чарк". в Понеделник аварията е отстраненаи водата е пусната. Разстоянието от аварията до града в 21 км. Необходимото време за пристигане на водата е около 4-5 часа.

Община Ракитово

Същата вечер отново има авария. Тя е отстранена до 14:00 часа във вторник и водата пристига до резервоара. Вторник през нощта следва поредна авария, която този път е на място в склон с наклон 45-50 градуса и поради големината на отвора на тръбата за една нощ се изравя трасе от около 100 м. и оголва тръбата.

Община Ракитово

Отстранена е и тази авария, и пускайки водата, и с повишаване на налягането, докато екипът е още на място, гръмва поредна тръба. В 20:00 часа в сряда е спряна водата.

Община Ракитово

На сутринта в 06:00 часа екип отново тръгва на мястото да отстранява аварията, необходима е подмяна на 6 метра участък, взети са мерки за стабилизиране на ремонтирания участък. 

В 13:30 часа в четвъртък водоподаването по външния водопровод от каптажа на Сютка е възстановено. До 16:00 часа резервоарът се пълни с вода, отново гръмва тръа и това прекратява пълненето отново.

Община Ракитово

Предприятието прави всичко възможно да се отстраняват авариите, но те са многобройни и проблемът ще бъде решен поне частично с пълната подмяна на водопровода.

Община Ракитово

Предприети са действия това да стане в най-кратък срок.

Пълният текст на заповедта вижте тук: https://rakitovo.bg/.../dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/