Звезден взрив отпреди 13 млрд. години диви учените
Звезден взрив отпреди 13 млрд. години диви учените / снимка: БГНЕС

Астрономите погледнаха назад във времето и измериха светлината от звезда, експлодирала преди 13 милиарда години, малко след създаването на Вселената, предаде Ройтерс.

Те проследиха светлината от гама-лъчево изригване GRB 090423 от голяма звезда, умряла 630 милиона години след Големия взрив, който вдъхва живот на Вселената, посочват учените в списание Nature. Два отделни екипа измериха червеното изместване на обекта на около 8.2. Червено изместване е изкривяването на светлината, докато пътува през космоса и времето, и често се свързва със звука от влак, докато се приближава и след това се отдалечава.

Според Ниал Танвир и колегите му от британския университет в Лестър избухването на звездата е станало, когато Вселената е била на по-малко от 5% от сегашната си възраст. "Червеното изместване, измерено за GRB 090423, означава, че експлозията е станала по време, когато Вселената е била девет пъти по-малка, отколкото е днес, около 630 милиона години след Големия взрив", обяснява Бинг Занг от университета в Невада в свой коментар, цитиран от БГНЕС.

"Гама-лъчевите изригвания са най-големите експлозии във Вселената", добави той. "Смята се, че те са свързани с образуването на черните дупки или бързо въртящи се, високо магнетизирани неутронни звезди по време на преломни събития, като колапса на огромна звезда или сливането на два компактни звездни обекта". В този случай смъртта на звездата преди толкова много време е била достатъчно ярка, за да може да преодолее дори галактиките и да помогне на учените да разберат какво се е случило в ранните дни от зараждането на вселената.