Yahoo! потвърди придобивка за 1,1 млрд. долара
Yahoo! потвърди придобивка за 1,1 млрд. долара / снимка: БГНЕС, архив

Ръководството на американската интернет компанията Yahoo! потвърди в неделя покупката на социалната мрежа Tumblr за 1,1 млрд. долара, съобщи интернет сайтът на изданието „Уолстрийт джърнъл”, преди пресконференция на компанията.

Изкупуването ще бъде най-голямата финансова операция, която се реализира от генералната директорка Мариса Майер, след заставането й на върха миналото лято. Назначението й трябваше да сложи началото на нов растеж на интернет гиганта.

Докато слуховете около придобиването се множаха, Yahoo! съобщи в петък, че в понеделник ще даде пресконференция без да уточнява темата. Обещанието беше, че на нея „ще сподели нещо специално”, пише БГНЕС.

Tumblr започна през февруари 2007 г и днес има 175 служители. Мрежата е достъпна на 12 езика и има 107,9 милиона блога с 50,7 милиарда публикации.

Yahoo! е основана през 1994-а в Калифорния и се превърна в интернет гигант с 11 500 служители. Компанията опита да купи 75% от Dailymotion, клон на Orange, но френското правителство му попречи чрез преговорите в края на април.