VIVACOM ще дари през 2010 г. над 2 млн. лв. за социални проекти
VIVACOM ще дари през 2010 г. над 2 млн. лв. за социални проекти / снимка: Sofia Photo Agency

Над два милиона лева ще дари VIVACOM през следващата година за социално ангажирани проекти. Това заяви Михаела Калайджива, генерален секретар на компанията. Днес беше представен новосъздаденият VIVACOM фонд, чрез който ще стават инвестициите. Пет са основните сфери, в които телекомът насочва своята социална активност - образование, здравеопазване, култура, спорт и активен диалог с българския бизнес. Фондът има и специална дарителска политика в полза на служителите на самия телеком, когато те се нуждаят от помощ и подкрепа.

„Опитът ни досега показва, че социалното израстване на една компания не може да се измери единствено с цифрите в годишния й отчет за приходи и разходи, а и по начина, по който тя се отнася към своите настоящи и бъдещи потребители, към хората, които работят в нея и към обществото като цяло," обяснява решението за създаването на фонда Михаела Калайджиева. „Всичко, което ни свързва е задължаващ слоган. Ние го избрахме, защото наистина искаме да застанем зад всяка от тези четири думи", допълва още тя.

Една от най-големите инициативи, които следващата година ще бъде финансирана от VIVACOM фонд, е проектът "Дислексия". Очаква се през 2010 г. да бъде даден ход на създаването на специализиран център в София, който да дава информация и да помогне на родителите и децата с дислексия за по-лесното им адаптиране в училище и заобикалящата ги среда, разработването на национална програма за информация в училищата, както и създаването на специализиран портал за дислексия.

Одобряването на нови проекти ще тече през цялата година и няма краен срок за кандидатстване.