Venturi ще прави електрически суперколи в САЩ
Venturi ще прави електрически суперколи в САЩ / снимка: Агенция Speed-Press

Компанията за редки автомобили от Монако, Venturi Automobiles, бе възстановена още през 2006 г. За нея се заговори, когато тя представи предимствата на електрически конкурент на Tesla Roadster.

Ето че няколко години по-късно Venturi обясни, че възнамерява да стъпи на американския пазар. Още повече че университетът в Охайо е сред партньорите на компанията и общите им намерения са да проектират и произведат електрически автомобил за САЩ.

Venturi е все още малка компания с общо около 70 работници и заводи в Монако и Франция. Начело на новото й американско подразделение ще застане  Джон Похайл, ръководител с над 30-годишен стаж в Chrysler и General Motors.

Компанията вече е работила с университета в Охайо върху високоскоростното електрическо возило Venturi Buckeye Bullet. Последното творение на марката е електрическото концептуално бъги America, дебютирало миналата година на изложението в Париж. Този път направи и американската си премиера в Детройт.

Прототипът е със същия електромотор с макс. мощност 300 к.с., познат ни от Fetish. Той е захранван от 54-киловатчасова литиево-йонна полимерна батерия, благодарение на която автомобилът е способен да измине 299 км с едно зареждане.

Venturi не е единствената европейска компания за електрически автомобили, която се кани да стартира производство в САЩ. Същото важи и за норвежката Think, която възнамерява да конструира своя модел City в Елкхарт, Индиана.

Агенция Speed-Press