Учени откриха фосили от малък мозазавър в Япония
Учени откриха фосили от малък мозазавър в Япония / ThinkStock/Getty Images

В Япония учени попаднаха на фосили от неизвестен вид мозазаври - големи морски влечуги, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Досега не бяха открити фосили от мозазаври в Тихоокеанския регион. Находката свидетелства, че навремето мозазаврите са колонизирали цялото северно полукълбо.

Става въпрос за едно от най-впечатляващите създания в края на юрския период. Откритите в Япония фосили са от екземпляр с относително малки размери - достигал е дължина около 3 метра, докато най-едрите му събратя са били дълги 12 метра.

Нови открития за еволюцията на динозаврите

Находката е важна, защото става въпрос за първите фосили от мозазавър с малки размери, живял в западната част на Тихия океан. Костите му са извадени от земните недра на дъното на река близо до град Мукава. "Фосили от мозазаври са намирани в Северна Америка и Северна Африка. С фосилите от този екземпляр обаче се запълва празнина между Близкия изток и източната част на Тихия океан", заяви ръководителят на изследването Такуя Кониши от университета в Синсинати, САЩ.

Новият вид е кръстен Phosphorosaurus ponpetelegans.

Фосили на 7 млн. години разкриха как се е удължил вратът на жирафа

Фосилите датират отпреди 72 милиона години. Костите, включително черепът, са съхранени много добре. Учените успели да изследват структурата на очите и местоположението им. Зрението на P. ponpetelegans се е различавало от това на другите мозазаври - очите му се намирали в предната част на главата, а не странично. Такуя Кониши е на мнение, че за разлика от другите мозазаври, P. ponpetelegans не е ловувал риби и други морски създания денем, а нощем. Острото му зрение му е позволявало да ловува дънни риби и калмари. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Systematic Palaeontology.

Източник: БТА