САЩ отвориха виртуално посолство в Иран, който го блокира
САЩ отвориха виртуално посолство в Иран, който го блокира / снимка: Reuters

САЩ отвориха виртуално посолство в Иран, предаде Франс прес. То е достъпно на адрес http://www.iran.usembassy.gov.

Виртуалната дипломатическа мисия ще бъде връзката на САЩ с иранците в момент, когато между двете страни няма дипломатически отношения. На сайта на виртуалното посолство на английски и на фарси ще бъдат публикувани политическите декларации на Вашингтон, като и информации за американските визи и новини на агенцията Войс ъв Америка.

Във видеопослание по повод откриването на виртуалното посолство американският държавен секретар Хилари Клинтън изрази надежда, че сайтът ще позволи на американците и на иранците да общуват без страх и открито, посочва БТА. "Поради факта, че САЩ и Иран не поддържат дипломатически отношения, ние пропускаме важни възможности за общуване и обмен", подчерта държавният секретар.

"Днес ние можем да използваме новите технологии, за да се обединим и да насърчим по-доброто разбирателство между нашите две страни и между нашите граждани. Поради тази причина ние създадохме това виртуално посолство", отбелязва Клинтън.

Със сайта Вашингтон иска да разбие електронната завеса, която иранският режим спуска пред гражданите на Иран, контролирайки мобилните телефони, интернет и социалните медии, се посочва в друго изявление на американския Държавен департамент. Проектът за виртуално посолство беше обявен от Вашингтон още през октомври и породи гнева на иранските власти.

Иранското правителство блокира "виртуалното посолство" на САЩ в Иран, един ден след пускането на виртуалната мисия, предаде ДПА. Сайтът http://www.iran.usembassy.gov. бе отворен и достъпен през първия си ден, вероятно заради религиозен празник в Иран, но блокиран рано днес след като обществени организации възобновиха работата си.

Председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви малко след това, че планът за онлайн посолство ще се провали и обвини еврейското лоби в САЩ, че стои зад проекта. "Подобни усилия не трябва да бъдат взимани сериозно, тъй като отразяват само липсата на ясна политическа представа у САЩ, които смятат, че с подобни действия ще укрепят единството в Иран", заяви Лариджани. "Целта на тези усилия е да прикрият вътрешни проблеми в Демократическата партия преди президентските избори следващата година", допълни той.

САЩ и Иран нямат дипломатически отношения от 1979 година. Те бяха прекъснати по време на заложническата криза в американското посолство в Техеран.