Samsung показа сгъваем телевизор
Samsung показа сгъваем телевизор / БГНЕС

Samsung ("Самсунг") показа сгъваем телевизор, 85-инчов прототип, който позволява изкривяването на екрана му да се регулира чрез дистанционно.

LED телевизорът беше показан на изложението на потребителска електроника в Лас Вегас. LG също обяви, че е създал по-малък, 77-инчов, сгъваем телевизор, който се основава на технологията OLED (органичен светодиод).

Компаниите смятат, че изкривеният екран предлага по-добра гледка.

Технологията ще позволи на притежателите на телевизори да определят колко изкривен трябва да бъде екранът в зависимост от това колко хора го гледат и колко далеч са седнали. Екраните ще имат и още едно предимство - ще стоят плоски до стената, когато не се използват.

Моделът на LG ще бъде представен днес, но експерти в индустрията не са убедени, че има пазар за подобна иновация. "Предизвикателството на компаниите ще бъде да демонстрират, че светът наистина се нуждае от това", заяви Мартин Гарнър, консултант в областта на тв технологиите в компанията CCS Insight.

"Експертите все още не са убедени, че изкривените екрани предоставят по-качествена картина и преживявания, докато гледате телевизия. На този етап те се смятат само за ефектен трик за привличане на вниманието", добавя Уил Файндлейтър.

Нито една от двете южнокорейски компании не е обявила планирана цена или дата за пускане на пазара на сгъваемите телевизори. И двете обаче предлагат версии с фиксирано изкривяване.