Руски учени откриха озонова дупка над Арктика
Руски учени откриха озонова дупка над Арктика / ThinkStock/Getty Images

Руски учени установиха рязко снижаване на концентрацията на озон над научно-изследователската база на нос Баранов в Арктика, съобщи ТАСС.

Минималното съдържание на озон е отчетено на 27 февруари - 140 добсъна, при норма 350 - 380 добсъна. Когато то падне под прага от 220 добсъна, се говори за озонова дупка.

Регистрираха рекордно ултравиолетово излъчване за Земята

За изтъняването на озоновия слой са необходими ниски температури на въздуха, при които хлорините кондензират. На 27 февруари в центъра на вихър на височина 15-20 км, където е максималната концентрация на озоновия слой, температурата на въздуха е била минус 80 градуса Целзий. След това вихърът се е изместил и концентрацията на озон над нос Баранов към 1 март се е нормализирала.

Климатичните промени затоплят Арктика и изстудяват Антарктида

Полярните вихри пречат на пренасянето на относително топлия и богат на озон въздух от средните ширини към полюса. За пръв път те са наблюдавани над Арктика през зимата и пролетта на 2011 г. Тогава открита и първата озонова дупка над Арктика.

Озонова дупка съществува над Антарктида, като обхваща практически целия континент. Над Арктика сега е регистрирана едва за втори път.

Източник: БТА