Първите електрически автомобили под наем вече се движат в Брюксел
Първите електрически автомобили под наем вече се движат в Брюксел / снимка: Reuters, архив

Първите електрически автомобили, които могат да бъдат наети за определено време, вече се движат по улиците на Брюксел.

Една от основните „електростанции” - място за тяхното зареждане - е разположена точно срещу основната сграда на Европейския парламент. Автомобилите са с размерите на познатия на всички модел „Смарт” и макар да разполагат с четири седалки, са най-удобни, когато се използват от най-много двама пътници. Наемането на автомобилите става срещу 200 евро гаранция по кредитна карта и цена от пет до седем евро на час, в зависимост от това в кой момент от денонощието клиентът има нужда от услугата.

Засега тази възможност се предлага само за „редовни клиенти”, които се регистрират в конкретен сайт срещу еднократна такса от 60 евро и месечна такса от шест евро. Наемът на такъв автомобил за цял ден е 70 евро. Регистрацията изисква изпращането по електронна поща на фотокопиран документ за самоличност и шофьорска книжка, както и попълването на регистрационна бланка. В срок до два-три дни по пощата клиентът получава своята членска карта.

След като има картата, клиентът си избира в сайта адреса на електростанция, от която да вземе автомобила, като посочва срока, за който иска да го използва. Когато отиде на мястото, той отключва колата с членската си карта, а ключовете за автомобила намира в купето. Пробегът за часовете, за които клиентът е платил, нямат значение. Когато времето за ползване привърши, клиентът следва да върне автомобила на електростанция, която предварително е посочил в сайта, и да включи отново автомобила към кабела за зареждане на акумулаторите.

Към клиентите има още няколко предварителни условия - да са навършили 21 години, да имат свидетелство за правоуправление от поне две години, да не са причинявали катастрофа с ранени и/или материални щети в последните две години, както и в същия срок да не са били обвинени и осъдени за нарушаване на правилата за движение. От клиентите се очаква също да не са оставали без книжка заради нарушение за повече от месец през последните 24 месеца преди регистрацията в сайта, посочва БТА.

Ако желаещите да ползват услугите с електромобилите отговорят на поставените условия и са съгласни с цената, те получават безплатно зареден автомобил, застрахован и почистен, денонощна пътна помощ и са освободени от таксите за паркиране.