Публикуваха софтуера, който помага на Стивън Хокинг да говори
Публикуваха софтуера, който помага на Стивън Хокинг да говори / netinfo

Той има един от най-характерните гласове в света и при това проф. Стивън Хокинг използва само няколко потрепвания на брадичката, за да говори, пише The Telegraph. Сега софтуерът, контролиращ компютъра, който позволява на известния физик да комуникира, е публикуван онлайн, съобщава агенция „Фокус".

Стъпката, предприета от Intel, компанията зад иновативния софтуер, ще даде възможност на разработчици да използват технологията, за да помогнат на хора, страдащи от моторни заболявания, които затрудняват общуването.

Стивън Хокинг: Не милитаризирайте изкуствения интелект

Intel разработи системата специално за астрофизика, който страда от болестта на моторните неврони, наречена амиотрофична латерална склероза или АЛС. Професор Хокинг е почти напълно обездвижен, но технологията му позволява да комуникира, като засича движенията на мускулите на брадичката му и ги превръща в реч. Миналата година системата беше обновена, като с усъвършенстваната версия ученият пише десет пъти по-бързо. Той предпочете да запази предишния машинно звучащ глас, въпреки че подобренията в синтезирането на реч биха могли да му дадат по-близък до човешкия глас.

Хокинг: Дойде време да търсим форми на живот извън пределите на Земята

Изходният код на софтуера, наречен Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT), е публикуван на уебсайта за споделяне на програмен код GitHub, който се използва от разработчици за споделяне и писане на софтуер. Intel се надява, че компютърните специалисти ще експериментират с различни сензори, за да приспособят софтуера за нуждите на хора с АЛС с различни степени на мобилност.

Гласовият компютър на проф. Хокинг му показва букви на екран, а ученият посочва чрез движение на брадичката си кои от тях иска да използва. Движението на мускулите на брадичката се засича от инфрачервен сензор. Чрез система за предсказване, каквато имат клавиатурите на смартфоните, Хокинг избира думи и фрази, което прави процеса много по-бърз, отколкото ако пише всяка дума поотделно.