Представят новия дигитален вестник за iPad
Представят новия дигитален вестник за iPad / снимка: БГНЕС

Медийната група Нюз корп. (News Corp.) на магната Рупърт Мърдок е насрочила за 2 февруари в Ню Йорк представянето на своя всекидневник "Дейли", създаден специално за таблет компютъра iPad на Епъл, предадоха АФП и Ройтерс.

Новото издание ще бъде представено в музея "Гугенхайм" на официална церемония в присъствието на Рупърт Мърдок и вицепрезидента за интернет услугите на Епъл Еди Кю.

Първоначално събитието бе предвидено за 19 януари, но след това бе отложено. Междувременно Епъл обяви, че главният изпълнителен директор Стив Джобс, който трябваше да присъства на представянето, излиза в нов отпуск по болест за неопределен срок, след като през 2009 г. му бе трансплантиран черен дроб и успя да се пребори с рак на панкреаса.

Според специализирани информационни сайтове абонаментът за "Дейли" ще бъде месечен и шестмесечен и ще се фактурира от онлайн магазина iTunes на Епъл, посочва АФП. Всяка сутрин абонатите ще получават новия брой на своя айПад.

Изданието ще покрива общи новини, културни и развлекателни рубрики и ще включва видео материали. За подготвянето на вестника бяха наети журналисти в многобройните бюра в САЩ, сред които в Лос Анджелис и Ню Йорк, информира БТА.

Мърдок разкри проекта едва през ноември миналата година, определяйки го като един от най-вълнуващите за неговата компания, притежаваща и "Уолстрийт джърнъл".
"Дейли" ще бъде вторият платен вестник, създаден специално за айПад, след месечния "Проджект", пуснат през есента от британския бизнемен Ричард Брансън, отбелязва АФП.