Повторният контакт с „Фобос-Грунт” се увенча с успех
Повторният контакт с „Фобос-Грунт” се увенча с успех / снимка: БГНЕС, архив

Повторният контакт с космическия апарат „Фобос-Грунт” се увенча с успех, предаде ИТАР-ТАСС. От автоматичната междупланетна станция беше получен ответен радиосигнал.

„Фобос-Грунт” бе изстрелян с ракета „Зенит” към една от луните на Марс от космодрума в Байконур, Казахстан на 9 ноември. Станцията излезе на ниска околоземна орбита, но остана там, тъй като по неизвестни причини двигателят й не успя да се включи и тя не достигна траекторията на полета си към  Марс.

По-рано вчера наземна станция на Европейската космическа агенция (ЕКА) в Пърт, Австралия, за първи път установи контакт с „Фобос Грунт” от началото на марсианската мисия. След това специалисти от ЕКА изпратиха към апарата нови команди, които позволиха да се получат телеметрични данни. „В момента специалисти от „Роскосмос” и ЕКА подготвят програма за по-нататъшна работа с междупланетната станция”, заявили представители на Европейската космическа агенция, отбелязва БТА. 

Ако ЕКА успее да получи системни данни от апарата, това може да позволи на специалистите да определят причината за проблемите и да се опитат да изпратят команди, които да предотвратят падането на „Фобос-Грунт” на Земята, предаде  АП.

Експертите ще продължат усилията си до края на месеца да поправят апарата и да го насочат по предвидената траектория, каза заместник-ръководителят на „Роскосмос” Виталий Давидов. Ако не успеят, „Фобос-Грунт” може да падне на Земята от края на декември до края на февруари.