НАСА загуби връзка с марсохода „Феникс”
НАСА загуби връзка с марсохода „Феникс” / снимка: БГНЕС

НАСА е загубила връзка с космическия апарат "Феникс", който бе приземен на повърхността на Марс и обяви фактическия край на мисията му. Последният сигнал от марсохода е постъпил на 2 ноември, уточниха учени от американската космическа агенция.

Те обясниха, че са очаквали презареждането на батериите на "Феникс" да стане невъзможно поради намаляването на слънчевата светлина с наближаването на зимата. Връзката обаче е била загубена три седмици по-рано от прогнозите им заради прашни бури, които вероятно са замърсили слънчевите панели на апарата.

Работещият по проекта екип все пак ще продължи да следи за сигнали от "Феникс" през следващите няколко седмици с надеждата, че той "ще се съживи". Инженерите обаче смятат, че това е малко вероятно поради влошаването на метеорологичните условия в тази част на Червената планета, където се намира апаратът.

"Феникс", който бе изстрелян през август миналата година, кацна в края на май на Марс върху замръзнала пустиня на северния полюс. Целта на неговата мисия бе да търси вода и да проучи дали е възможно да има живот на Червената планета.

"Феникс" регистрира снеговалеж, откри лед и установи, че марсианският прах прилича по химически състав на морската вода на Земята. Това подсили доказателствата, че на повърхността на Марс някога е имало вода в течно състояние, в която може би е имало живот. В края на октомври той вече бе надхвърлил с два месеца планирания си операционен живот от три месеца.