НАСА: Светлините на снимките на Curiosity не са марсианци
НАСА: Светлините на снимките на Curiosity не са марсианци / Guliver/Getty Images

В светлинна точка, която се появява на снимки, направени на Марс от американския робот Curiosity (Кюриосити) на 2 и 3 април, няма нищо мистериозно и това не е знак за присъствие на марсианци, увериха от НАСА.

Феноменът предизвика редица спекулации в интернет и мнозина видяха в него вероятност от присъствие на извънземни на Марс, пише БГНЕС. Учените обаче охладиха ентусиазма на уфолозите и уверяват, че става въпрос просто за отражение на слънчевата светлина върху скала или в камерата на робота. "Това са най-вероятните обяснения", каза Джъстин Маки от Jet Propulsion Laboratory на НАСА, който е ръководител на екипа, изработил навигационната камера на Curiosity и отговаря за нейното функциониране.

"Във всичките хиляди снимки, които получаваме от Curiosity, виждаме блестящи точки почти всяка седмица", каза още той, за да убеди феновете на „Досиетата Х", че това не е нищо необичайно.

Светлата точка се явява на хоризонта в същата посока на северозапад, където се намират роботът и следобедното слънце. Блестящата точка се явява на снимките, направени с десния обектив на стереокамерата "Navcam", но не и на следващите, направени секунда по-късно с левия обектив", уточнява още Джъстин Маки.