НАСА планира да плени астероид

НАСА планира да плени астероид
НАСА планира да плени астероид / снимка: Reuters

Американската космическа агенция НАСА планира да установи контрол върху малък астероид и да го постави в постоянна орбита около Луната. Това е част от плановете на Вашингтон за създаване на изнесени в Космоса предни постове на човечеството, заяви пред медиите сенаторът Бил Нелсън.

За реализирането на проекта президентът Барак Обама ще предложи отпускането на около 100 млн. долара за бюджета на НАСА за 2014 г., съобщава БГНЕС. Според идеята безпилотен космически кораб трябва "да улови" астероида и да го насочи към Земята така, че той да остане в стабилна орбита около Луната - достатъчно близо, че до 8 г. астронавти да могат да стъпят на него.

Подобен план беше предложен през 2012 г. от експерти от Калифорнийския технологичен институт. От тогава тази група, заедно с други експерти в тази област, разработи в детайли проекта. Според учени това ще е първият опит на човечеството да промени небесата в посока създаване постоянно настаняване на хора в космическото пространство.

Целта на Обама да бъде изпратена пилотирана мисия по близък до Земята астероид до 2025 г. няма да може да бъде осъществена при сегашното ниво на финансиране на НАСА, пресмятат експертите. Но използването на ракета-робот за "доставката" на 500-тонен астероид близо до планетата ни може да промени значително нещата. И да доведе до стъпването на човешки крак на астероид още през 2021 г., т.е. четири години по-рано от планираното. "Веднъж стъпили там, ще можем да извършваме минни дейности, да проучваме как може да бъде отклонен насочил се към земята астероид, да изпробваме технологии за пътуване в дълбокия Космос и до Марс", допълва сенатор Нелсън.