Най-удобното легло е вдъхновено от шимпанзетата
Най-удобното легло е вдъхновено от шимпанзетата / ThinkStock/Getty Images

Най-удобното легло на света е вдъхновено от гнездата от клони и листа, които си конструират шимпанзетата на върха на дърветата, пише в. "Дейли мейл".

То е дело на специалиста по примати Коиширо Зама от университета в Киото. Той дълго наблюдавал навиците на шимпанзетата и бил възхитен от техните умения при осигуряването на спокоен сън. Коиширо Зама конструирал леглото си по подобие на маймунските гнезда - те леко се полюшват и имат вдлъбнатина в средата.

Златни сънища в най-скъпите легла в света

Това позволява на нашите най-близки родственици в природата, които споделят 96 процента от нашето ДНК, да изкарват 8-9 часа непробуден сън.

Креватът мечта на японеца е с овална форма с дължина 152 сантиметра и широчина 121 сантиметра. Дебелината на леглото е 43 сантиметра. Централното гнездо е изработено от гъвкави хартиени нишки, което позволява то да се люлее във всички посоки.
Матракът също има уникално свойство. Освен че е овален, той е по-дебел в краищата си, така че да се получи вдлъбнатина като на гнездо в центъра.

"Умен" матрак докладва за изневяра

Коиширо Зама имал възможността да полегне в легло на шимпанзе през 1999 година по време на научна експедиция в Танзания. Той внимателно проследил как приматите преплитат клони и листа на върха на дърветата, които леко се люлеели, докато ги приспят.

"Креватите на шимпанзетата обгръщат телата им, именно поради тази причина те са толкова удобни", доверява изобретателят.

Източник: БТА