Microsoft спира поддръжката за Windows XP
Microsoft спира поддръжката за Windows XP / снимка: БГНЕС, архив

На 8 април 2014 г. поддръжката и актуализациите за Windows XP вече няма да са налични, съобщават от Microsoft.

„Microsoft предоставя поддръжка за Windows XP през последните 12 години. Сега обаче за нас е дошло времето, заедно с нашите софтуерни и хардуерни партньори, да инвестираме ресурсите си в насърчаване на по-новите технологии, за да продължим да осигуряваме нови преживявания", се казва в съобщение на кампанията.

В резултат на това след 8 април 2014 г. техническата помощ за Windows XP вече няма да е налична, включително автоматичните актуализации, които подобряват защитата на компютрите, посочва БГНЕС.

След тази дата Microsoft ще спре да предоставя Microsoft Security Essentials за изтегляне на Windows XP. Ако потребителите продължат да използват Windows XP след преустановяването на поддръжката, компютърът ще продължи да работи, но може да стане по-уязвим към заплахи за защитата и вируси, предупреждават от технологичния гигант.

Освен това, тъй като все повече хардуерни и софтуерни производители продължават да оптимизират продуктите си за последните версии на Windows, може да се очакват още по-голям брой приложения и устройства, които не работят с Windows XP.