Изчезнала цивилизация е управлявала всъдеходи преди милиони години
Изчезнала цивилизация е управлявала всъдеходи преди милиони години / ThinkStock/Getty Images

Изчезнала цивилизация е управлявала всъдеходи преди 12-14 милиона години и вкаменените им следи от гуми още са видни в Анадола в Турция, твърди руски учен, цитиран от в. "Дейли мирър".

Александър Колтипин от Московския научно-изследователски център по естествени науки току-що се завърна от експедиция във Фригийската долина в Централна Турция. Геологът твърди, че загадъчните следи, които са оставени там, не са естествени образувания, а плод на инженерна мисъл. Те могат да бъдат датирани с голяма точност.

"Може да се предположи, че древни превозни средства на колела са оставили следи върху меката почва, които впоследствие са се вкаменили, досущ като отпечатъците на динозаврите, които откриваме на много места по света!". Според Колтипин това са били древни возила, подобни на днешните всъдеходи, но са били много по-тежки, защото на някои места следите от колелата им са с дълбочина около 1 метър.

Някои от успоредните дири понякога се пресичат, като има и драскотини покрай тях, които явно са били оставени от осите. "Аз мисля, че става дума за следи от цивилизация, която е съществувала много преди класическата ни представа за възникването на човешкия род", твърди ученият. Според него нищо чудно представителите на тази працивилизация да не са приличали на съвременните човешки същества.

По думите на Колтипин изкопаемите дири от автомобили нарочно се пренебрегват от съвременната наука, защото никой специалист не смее да ги интерпретира, от страх да не изпаднат в неловко положение. Разстоянието между колелата във вкаменените следи винаги оставало едно и също. Конструкцията им напомняла тази на съвременните всъдеходи.

Източник: БТА