Facebook и Angry Birds са най-сваляните приложения за iPhone
Facebook и Angry Birds са най-сваляните приложения за iPhone / снимка: БГНЕС, архив

Играта Angry Birds и Facebook са най-сваляните приложения за iPhone през 2011 г., съобщи Apple.

Крейг Пали, вицепрезидент на маркетинговата компания Фиксу, разработваща приложения, обясни, че водещите приложения миналата година са обединявали три основни тенденции - възможността за свързване с приятели, откритие и игри, които позволяват на потребителите да убиват времето.

Водещото приложение в категорията социални мрежи е Facebook. Но Пали заяви, че тенденцията за свързване с приятели се разширява още повече. „Тя включва още Skype, всички приложения за безплатно изпращане на sms-и и дори Bump. Има и приложения, които обогатяват живота ни чрез по-лесна и по-добра комуникация и връзки с приятели”, обясни Пали.

В категория музика Пандора, която осигурява достъп до персонализирани радио станции за потребителите въз основа на музикалните им предпочитания, е най-популярното приложение. „Пандора е толкова добро приложение, че те няма нужда да харчат пари за маркетинг. Те просто печелят потребител след потребител, защото предлагат толкова неустоимо преживяване”, заяви Пали.

TuneIn Radio Pro, който предоставя достъп до над 50 000 местни и световни радио станции, е друго популярно музикално приложение. В категория игри Words with Friends и Angry Birds са най-сваляните приложения. Игрите заемат девет от десетте водещи места в списъка с платени приложения.

„Те запълват тези пет минути от времето, в които чакаме влака или за среща”, обясни Пали. Той допълни, че телефоните започват да заменят камерите, което обяснява успеха на приложения в категорията снимки и видео. „Преди беше камерата Polaroid, след това джобната дигитална камера, а сега е просто вашият телефон”, казва Пали.