Дойче телеком предложи създаване на германски интернет
Дойче телеком предложи създаване на германски интернет / снимка: Gulliver/Getty Images

Подкрепяната от държавата германска телекомуникационна компания "Дойче телеком" призова германските комуникацонни оператори да си сътрудничат за осигуряване на защитата на националния интернет трафик от чужди разузнавателни служби, предаде Ройтерс. Призивът е свързан с дипломатическия скандал между Европа и САЩ заради последните разкрития за мащабен американски шпионаж в Европа.

Идеята обаче може да се окаже трудно осъществима, отбелязва Ройтерс. Шестима телекомуникационни и интернет експерти са посочили пред агенцията, че защитата няма да е възможна, когато германците сърфират в уебсайтове, хоствани на сървъри в чужбина като например социалната мрежа Фейсбук или търсачката Гугъл. "Дойче телеком" може да има проблеми и с привличането за инициативата на конкурентни компании, предоставящи широколентов интернет, защото те не са склонни да споделят информация за своите мрежи.

Инициативата не съответства и на начина, по който работи интернет, допълва Ройтерс. Глобалният трафик се прехвърля от мрежа на мрежа съгласно споразумения между компаниите, при които не се вземат предвид държавните граници.

Ако много страни прибегнат до подобна защита, може да се стигне до своего рода "балканизация" на интернет, която да попречи на отвореността и ефективността, които направиха световната мрежа източник на растеж, предупреждава американският научен работник в областта на сигурността Дан Камински. Контрол върху интернет се прилага в страни като Китай и Иран, където правителствата се стремят да ограничат съдържанието, достъпно за потребителите.