До 2018-а ще има частни свръхзвукови самолети
До 2018-а ще има частни свръхзвукови самолети / снимка: sxc.hu

До 2018 г. собствениците на частни самолети ще могат да си купят модерна свръхзвукова машина, която ще може да прелети разстоянието между Ню Йорк и Лондон за само 3 часа.

Това удобство има своята цена: между 60 и 80 милиона долара (43-58 милиона евро).

Създаден от екип инженери в Бостън, Спайк Еъроспейс S-512 ще бъде най-добрият самолет бизнес класа, който може да развие скорост до 1770 километра в час. Инженерите, които преди са работили за въздушни гиганти като Еърбъс, Гълфстрийм и Бомбардиер, са прекарали последните две години в разработката на луксозния самолет.

Бизнес джетът ще изминава разстоянието между Ню Йорк и Лондон за само 3 часа, а от Лос Анджелис до Токио - за 5 часа, пише БГНЕС.

Луксозният самолет ще може да започне да превозва от 12 до 18 пътници през декември 2018 г.За момента обаче Федералната авиационна администрация забранява свръхзвуковите полети над територията на САЩ, защото това би направило вътрешни полети като тези между Лос Анджелис и Ню Йорк по-малко популярни в близкото бъдеще.

НАСА и Боинг работят над свой свръхзвуков самолет, който ще издава по-малко шум при преминаване на звуковата бариера.

"Има възможност за създаването на свръхзвуков електрически самолет, който излита и каца вертикално", пише един от създателите на Спайк Еъроспейс S-512 в блога на създателя на Тесла Моторс Елън Муск.