Чип за отслабване ни казва кога да спрем да ядем
Чип за отслабване ни казва кога да спрем да ядем / sxc.hu

Учени са изобретиха компютърен чип за отслабване, който да бъде имплантиран в ръката на затлъстял пациент.

Чипът постоянно ще проверява за мазнини в кръвта и когато някой преяде, ще освобождава хормон, който дава усещането за засищане на глада.

При тестовете върху мишки една от началните версии на устройството е накарала затлъстелите гризачи да ядат по-малко мазна храна и да отслабнат. Чипът спира да освобождава лекарството за отслабване, когато се достигне нормално тегло.

Швейцарските изследователи се надяват, че в период до 5-10 години ще има версия с размерите на монета, която да се постави под кожата на ръката.

Чипът съдържа два гена, които работят за това апетитът да бъде в нормални граници. Първият следи за нивото на мазнини в кръвта, а когато мазнините са твърде много, казва на втория ген да потисне апетита.

Изобретателят на чипа проф. Мартин Фюсенегер смята, че чипове с други комбинации от гени могат да бъдат създадени за борба с различни болести.

Ако са ефективни, чиповете ще бъдат алтернатива на хапчетата за отслабване, които трябва да се пият по няколко пъти на ден, посочва БГНЕС. Тези чипове могат да бъдат полезни и при инвазивни изследвания за затлъстяване.

Учените се надяват устройството да няма много странични ефекти. Във Великобритания само 34% от мъжете и 39% от жените са с нормално тегло.

Затлъстяването може да коства до девет години от човешкия живот и повишава риска от здравословни проблеми като диабет, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, безплодие, депресия и някои видове рак.

"Човечеството има проблем с теглото" казва говорителят на изследователския екип. "Според Световната здравна организация, повече от половината население в силно индустриалните държави е с наднормено тегло, един на всеки трима също", каза още той.

"Не само че висококалоричните и мазните храни остават по бедрата, гърба и корема за цял живот, но и части от тях остават да циркулират в кръвта", допълни говорителят.

Повишените нива на мазнини в кръвта са рисков фактор за инфаркт и инсулт. Чиповете ще бъдат тествани върху хора за първи път в следващите три години. Ако тестовете покажат, че устройствата са безопасни, чиповете ще бъдат достъпни за широката публика.

Британските експерти предупреждават, че ще бъде трудно да се създаде чип, който води до силна загуба на тегло и който да действа дълго време.(БГНЕС)