Audi пуска правителствена лимузина от лятото
Audi пуска правителствена лимузина от лятото / снимки: Агенция Speed-Press

Audi въвежда нова представителна лимузина, подходяща за висши държавни чиновници. Удължената бронирана версия на A8, L Security, влиза в продажба от това лято. Първоначално представителната кола ще дебютира с двигател W12, а от 2012 г. производителите ще предложат и други възможности за силовия агрегат. Макар и с висока мощност, и двата мотора щели да са изключително икономични, обещават от Audi.

С дължината си от 5,27 м и представителния си вид Audi A8 L Security доста се различава от производствената версия. LED светлините са част от стандартното обзавеждане на лимузината. Бронирата му каросерия е обработена ръчно в малка добре охранявана работилница, в която дори е забранена употребата на клетъчни телефони. Автомобилът е официално сертифициран от немската правителствена балистична комисия в Мюнхен. Колата е тествана за защитен клас VR 7, като покрива дори критериите VR 9 и VR 10. Лимузината е устойчива срещу куршуми, експлозии, гранати, като е способна да издържи и на най-тежките амуниции на НАТО.

6,3-литровият W-образен 12-цилиндров силов агрегат е с директно впръскване на бензина, а максималните му мощност и въртящ момент съответно са 500 к.с. и 625 Нм при 4750 об./мин. От 0 до 100 км/ч лимузината ускорява за 7,3 сек, заради гумите макс. скорост е електронно ограничена на 210 км/ч. При този мощен двигател средният разход на гориво е едва 13,5 л/100 км, което е с 3,0 л по-малко спрямо предишната версия на мотора.

През 2012 г. Audi ще предложи и още по-икономичен мотор за лимузината, като разходът ще бъде сведен до 10 л/100 км.

Агенция Speed-Press