3D принтери за храна в Лас Вегас
3D принтери за храна в Лас Вегас / sxc.hu

Два 3D принтера за храна, които ще бъдат пуснати на пазара по-късно тази година, бяха представени в Лас Вегас. Машините правят шоколадови и захарни сладкиши във форми, които трудно биха се постигнали с традиционните методи.

По-малкият принтер Chefjet прави само едноцветни творения, но по-големият ChefjetPro може да създава многоцветни сладки.

Експертите обаче предупреждават, че цената им вероятно ще доведе до ограничени продажби. Основната версия ще струва около 5000 долара, а по-усъвършенстваната - два пъти повече.

Американската компания 3D Systems показа машините на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

Тя има и нов модел за 10 000 долара, който принтира керамика, и друг за 5000 долара, който създава многоцветни пластмасови предмети, допълва БГНЕС. До този момент една от най-честите употреби на 3D принтерите в тези ценови категории беше свързана със създаването на прототипи - модели, показващи вида на даден дизайн, но не и за продукти, които да бъдат продавани.

И двата модела могат да принтират, използвайки шоколад или захар, смесени с аромати на ванилия, джоджен, кисела ябълка, череша и диня. По-големият принтер може да създава снимки с "фотографско качество", като смесва различни съставки, които след това могат да бъдат обвити около торти и други повърхности. Дизайните се създават чрез наслагващ процес на принтиране.

В резултат на това се сътворяват ядливи предмети, които дори могат да имат движещи се части. Компанията пуска и приложението Digital Cookbook, което ще помага на потребителите да приготвят подобни сладкиши. 3D Systems не е единствената компания, която се развива в тази област.

Испанската компания Natural Machines представи неотдавна прототипа Foodini, който може да създава шоколади и равиоли. НАСА предостави финансиране на тексаска инженерна компания за производство на хранителен принтер, който да бъде използван от астронавтите й.