Зимна буря връхлетя Южна Калифорния, снеговалеж блокира Китай
Зимна буря връхлетя Южна Калифорния, снеговалеж блокира Китай / БГНЕС и Reuters

Докато силен снеговалеж блокираше пътищата на Китай, Южна Калифорния бе връхлетяна от най-силната зимна буря за последната седмица.

4000 души бяха блокирани по пътищата на Китай от снеговалеж и ураганен вятър. Над 310 автобуса останаха блокирани по пътищата на страната заради нулева видимост от силния снеговалеж, ураганния вятър и температури до минус 20 градуса. В китайската част на Алтай живачният стълб в термометрите падна до минус 45,7 градуса по Целзий. Студът, снегът и вятърът са взели жертви, стотици хора са приети в болниците с измръзвания.

Четвъртата, най-силната, зимна буря за последната седмица се стовари пък върху обикновено слънчевата Южна Калифорния и предизвика отмяна на полети, заля бреговете с огромни вълни и застраши скъпи имоти по хълмовете с кални свлачища, съобщи Ройтерс. Калифорнийците, които рядко виждаха дъжд през последните три години суша, бяха залети от потоп и принудени да карат колите си през превърналите се в реки улици, да издигат бентове от чували с пясък около домовете си, а в някои случаи да се евакуират. В пет общини беше обявено извънредно положение, информира Българската телеграфна агенция.

Силният дъжд и вятър принудиха авиокомпанията "Саут-уест еърлайнс" да отмени повечето си полети от четири летища. Около 1000 къщи на хълмовете северно от Лос Анджелис, които бяха изпепелени от летните пожари останаха евакуирани, тъй като властите се опасяват, че дъждът може да предизвика свличане на цели хълмове. В община Вентура северно от Лос Анджелис беше засечено торнадо, което остави ивица от разрушения, дълга една миля. В четвъртък през деня над 30 000 домове и офиси останаха без ток. Някои училища затвориха врати, или задържаха учениците в сградите си. Бурите взеха най-малко две жертви, сред които 21-годишен младеж, смазан от дърво, което паднало върху къщата му.

Зимна буря връхлетя Южна Калифорния снеговалеж блокира Китай
netinfo

Девет души станаха жертви на свлачища и наводнение в бразилския мегаполис Сао Паулу с население от 17 милиона. Бедственото положение бе предизвикано от проливни дъждове. Много улици се превърнаха в пълноводни реки, залети бяха цели квартали. Кметът на града Жилберту Касаб заяви по телевизията, че проблемите на града, в който се произвежда около 20 процента от брутния вътрешен продукт на Бразилия, се дължат на безконтролната урбанизация. Мегаполисът се разрасна стихийно, огромни площи бяха покрити с асфалт и голямото количество вода, което се излива с обичайните за тези ширини тропически дъждове, не успява да попие в земята, а дренажната система на града не е в състояние да се справи с такова натоварване.