Украинският президент Володимир Зеленски се изправи директно срещу Русия в Съвета за сигурност на ООН, като осъди инвазията на Кремъл в страната му като "престъпна" и призова Москва да бъде лишена от правото си на вето в ООН, предаде АФП.

Зеленски, за първи път след началото на войната, беше в една и съща стая с руски официален представител.

"По-голямата част от света признава истината за тази война", каза украинският президент. "Това е престъпна и непровокирана агресия от страна на Русия срещу нашата нация, целяща да заграби територията и ресурсите на Украйна".

Украинският държавен глава призова ООН да лиши Русия от правото ѝ на вето в Съвета за сигурност, като определи това като жизненоважна реформа, която едновременно с това ще насърчи по-голямо представителство на развиващите се страни в ООН, където подкрепата за Украйна е вяла.

Зеленски пред ООН: Руският окупатор трябва да се върне на собствената си земя

"Правото на вето в ръцете на агресора е това, което вкара ООН в задънена улица", каза Зеленски.

"Невъзможно е да се спре войната, тъй като всички усилия са подложени на вето от агресора", добави той.

Президентът повтори украинската позиция, че правото на вето принадлежи на бившия Съветски съюз - един от победителите във Втората световна война, след която е създадена ООН - а не на Русия, управлявана от Путин.

"За съжаление това място в Съвета за сигурност, което Русия заема незаконно чрез задкулисни манипулации след разпадането на Съветския съюз, е заето от лъжци, чиято работа е да прикрият агресията и геноцида", заяви Зеленски.
БГНЕС