Зеленски и Улф Кристершон
Зеленски и Улф Кристершон / БТА
Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес двустранно споразумение с Швеция в областта на сигурността - едно от трите планирани със скандинавските държави, където той търси допълнителна военна подкрепа от Запада във войната срещу Русия, предаде Ройтерс.

Съобщението идва в момент, когато западните страни обсъждат дали да позволят на Украйна да използва техни оръжия за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия, които подпомагат офанзивата в Харковска област, Североизточна Украйна. 

"Виждате, че Русия се опитва да разшири войната... Само заедно можем да спрем лудостта на Москва", каза Зеленски при подписването на споразумението, което е 13-ото подобно споразумение, подписано от Киев със западна държава.

По-рано този месец Швеция заяви, че се е съгласила да предостави допълнителна военна подкрепа за Украйна на обща стойност 75 милиарда шведски крони (7,09 млрд. долара) за три години, а в последните седмици Норвегия преговаря с Киев за двустранно споразумение за сигурност. Така общата помощ на Стокхолм за Киев между 2022 г. и 2026 г. ще достигне близо 10 млрд. долара.

Швеция ще предостави и два разузнавателни самолета ASC 890, които се считат за изключително важни за идентифициране на пристигащи крилати ракети и безпилотни летателни апарати и за определяне на цели във въздуха и в морето. Швеция ще предостави и целия си запас от бронетранспортьори.

"Вие буквално се борите не само за собствената си свобода, но и за нашата свобода и сигурност", заяви шведският министър-председател Улф Кристершон. "Ето защо подкрепата за Украйна е толкова фундаментална, екзистенциална задача за Швеция и за всички останали скандинавски страни", добави той.

Въпреки това обаче Стокхолм все още няма да предостави на Киев изтребители "Грипен", тъй като продължават дискусиите дали вместо това Украйна да получи произведени в САЩ изтребители Г-16, за да бъде в крак с въздушните способности на съюзниците от НАТО.

Швеция се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор по-рано тази година и към момента не разполага с такива изтребители.

Противовъздушната отбрана, производството на боеприпаси и съвместното производство на оръжия са сред водещите теми в дневния ред на днешната среща на върха между Зеленски и министър-председателите на Швеция, Норвегия, Дания и Исландия, както и президента на Финландия.
Всички тези страни са членове на НАТО и са твърди поддръжници на Украйна.

Зеленски заяви, че по-късно днес ще подпише двустранни споразумения и с Норвегия и Исландия. Дания и Финландия вече подписаха 10-годишни споразумения за сигурност с Украйна, съответно през февруари и април, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА