/ БГНЕС
60 души, укриващи се в училище в украинското село Билохоривка, са загинали при руската бомбардировка по сградата, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от световните агенции.

"Само вчера в село Билохоривка (в района на Луганск) при руска бомбардировка бяха убити 60 цивилни", посочи Зеленски по време на видеоконференция с лидерите от Г-7, информира Франс прес.

Губернаторът на Луганска област съобщи за загинали от бомба, паднала върху училище

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е "ужасен" от бомбардировката на училище в Източна Украйна, предадоха световните агенции.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, посочи, че Гутериш за пореден път повтаря, че цивилните и гражданската инфраструктура трябва да бъдат пощадени съгласно международното право.

"Тази война трябва да свърши, трябва да бъде установен мир съобразно с Устава на ООН и международното право. ООН и международните партньори в Украйна ще продължат да подкрепят онези, животът на които е бил разбит от войната", посочи Дюжарик.

Междувременно Международният комитет на Червения кръст съобщи, че над 170 цивилни лица, евакуирани от района на Мариупол, включително от металургичния комбинат "Азовстал", са пристигнали в Запорожие. 

В текста е посочено, че това е третата операция по безопасната евакуация, извършена координирано с Международния комитет на Червения кръст.
БТА