/ Община Горна Оряховица
Зоопаркът в словашкия град Бойнице беше затворен, след като служителите откриха два трупа на птици, съобщи директорът на службата за надзор на ветеринарните и хранителни продукти Йозеф Биреш, предаде ТАСС.

"Смъртта на две птици - една патица и един блатен лопатар показва, че обитателите на зоопарка са имали контакт с диви птици. Мисля, че персоналът подцени ситуацията преди седмици, когато беше регистрирано първото отнище на птичи грип в страната", каза Биреш.

ЕС забранява вноса на птиче месо от Украйна

Държавният зоопарк в Бойнице е най-старият и най-посещаван в страната. Открит е преди 65 години и се намира на територията на 41 хектара, от които 20 хектара са отворени за посетители.

На 10 януари властите в страната съобщиха за огнище на птичи грип в село Збеги в района на Нитранския край в Западна Словакия. Експертите тогава съобщиха, че става дума за силно патогенен подтип на вируса H5N8, който е потвърден в края на декември 2019 г. и в началото на януари 2020 г. в съседна Полша.

За първи път от 2017 година: Птичи грип във Великобритания

Карантината в държавния зоопарк е въведена само за отделението с птици, но ако и други пернати се разболеят, те ще бъдат евтаназирани без значение каква е стойността на пернатите, съобщиха от зоологическата градина.

По предварителни оценки зоопаркът вероятно ще остане затворен за няколко месеца.
БГНЕС